Bilim & Teknoloji

‘Yaşlandıran’ uygulamada güvenlik riski: “Ürün aslında sizsiniz”

Pek çok kişi tarafından kullanılan FaceApp uygulamasına verilen kullanıcı izinleri güvenlik riski doğurabilir.

Son günlerde sosyal medyada kullanıcıların ‘FaceApp’ isimli uygulamayla yaptıkları ‘yaşlandırılmış’ fotoğraflarını paylaşması popüler oldu. Ancak söz konusu uygulamaya verilen kullanıcı izinleri güvenlik sorunları doğurabilir.

Akıllı telefonlara indirilen bu uygulama görüntü işleme teknolojisiyle çalışıyor. Fotoğrafınızı çekiyorsunuz veya galeriden yüklüyorsunuz. Birkaç dokunuşla kendinizi 70’li yaşlarda buluyorsunuz. Yaşlanmanın yanı sıra ücretsiz olarak gençleşmek, saç şeklinizi değiştirmek ve gözlük takmak gibi filtreler kullanılabiliyor. Para ödemeden size bir ‘eğlence’ sunan bu uygulama sosyal medyada hızla viral oldu.

Kullanıcı içeriğini ve bilgilerini (Çerezler (cookie), log kayıtları, konum ve kullanımdan gelen verilerden fazlası olabilir) FaceApp’in parçası olduğu şirketlerle paylaşabiliriz. Ortaklar bu bilgileri, kendi servisleri ve kullanıcılara verdikleri hizmeti iyileştirmek için kullanabilir.
Ayrıca bilgilerinizi, çerezler, log kayıtları, cihaz tanımlayıcıları ve konum verileri gibi araçlardan gelen bilgileri, hizmet vermemize yardımcı olan üçüncü taraf kuruluşlarla (Servis sağlayıcılar) paylaşabiliriz. Servis sağlayıcılarımıza, ‘makul’ bir şekilde gerekli olan bilgilerinize erişim sağlanacaktır.
Çerez verileri gibi belirli bilgileri üçüncü taraf reklam ortaklarıyla da paylaşabiliriz. Bu bilgiler, üçüncü taraf reklam ağlarının yanı sıra en fazla ilgi çekeceğine inandıkları hedeflenmiş reklamlar yayınlamasına olanak tanıyacaktır.

Olabilecek bir değer senaryo da şirketin Amerikan istihbarat servisine (NSA) satılması durumunda telefondaki tüm resimlerimizin de (siz uygulamada kullanmamış olsanız bile) Amerika’ya bir nevi gönülü olarak bağışladığımız anlamına gelmekte

Etiketler
X